Dogovor o neto plači

Velikokrat se dogodi, da bi se potencialni zaposleni v manjših podjetjih želeli zaposliti v podjetju na podlagi dogovora o neto plači.

Zaradi različni osebnih olajšav, ki so stvar okoliščin vsakega posameznika in niso predmet poslovanja podjetja, svojim strankam vedno predlagam, da se z potencialnimi delavci ne dogovarjajo o čisti neto plači.

Lahko se dogovorite o neto plači z dohodnino (neto plača + akontacija dohodnine) ali pa o bruto plači.

V primeru dogovora o čisti neto plači imamo lahko sledeče posledice:

  • delavci v takem podjetju praviloma ne prijavijo osebnih olajšav, nato pa z januarsko prijavo teh olajšav dosežejo, da jim FURS vsako leto povrne še nekaj sto evrov na podlagi osebnih olajšav. Marsikateri delavec lahko dobi povrnjeno tudi celotno vplačano akontacijo dohodne. Potrebno je poudariti, da to ni denar FURS-a, ampak je to akontacijo dohodnine za njih preplačalo podjetje v katerem so zaposleni. Taki delavci na podlagi svoje iznajdljivosti zaslužijo več kot delavci, kateri v podjetju prijavijo osebne olajšave.
  • dogovor o čisti neto plači zaradi zgoraj navedenega razloga ni korekten v primeru več zaposlenih saj se višina dohodka v podjetjih normalno določa na podlagi zahtevnosti dela, ki ga zaposleni v podjetju opravljajo in ne na podlagi osebnih okoliščin in iznajdljivosti.

Zaradi zgoraj navedenega se v pogodbah o zaposlitvi v večjih in resnih podjetjih vedno določi bruto plača.